Viitsid, ära ole jobu?

Mul on kümneid lugusid, kuidas ma olen võõra inimesega poesabas, parklas, keset poodi, kohvikus jne hakanud rääkima. Kirjutasin sellest ka mõni aeg tagasi, et minu jaoks on see lihtsalt väga loomulik, et ma suhtlen inimesetega vabalt. Kui mul pole just “vihkan kõiki” päeva, siis ma enda arust olen alati ka üsna viisakas. Enamasti on mul hea tuju ja ma ei nähva poemüüjale või ettekandjale kunagi. Ma olen seda meelt, et kui oled ise inimeste vastu tore, siis on nemad sinu vastu ka toredad. Ja siis täna.. (kujutage siia ette mu vihane nägu)

Tulime Henriga Järve Selverist. Poes kommenteeris keegi niigi mind, et miks ma selle lapsega nii kõva häälega räägin aga see mind eriti ei seganud. Ma selgitangi Henrile asju koguaeg ja pean teda väga heaks vestluskaaslaseks. Tegelikult nii ju laps õpibki ümbritseva kohta ja saab teada mis asi mis nimetust kannab. Igal juhul olin ma poest väljudes oma tavapärases tujus, Henri lehvitas kõigile ja ma mõtlesin, et on ikka armas laps küll! Kuna Henri oskab ju juba triljon aastat ise kõndida, siis ma lasengi tal käest kinni jalutada, kui meil kiire pole kuskile. Hoidsime käest kinni, teises käes oli mul poekott ja kingikott ning hakkasime ülekäigurada ületama. Auto oli kaugel ja meie liikumiskiirus täiesti tavaline. Olime üle poole maa juba käinud kui suurel kiirusel lähenes auto. Hakkasin ise kiiremini käima aga Henri jäi seisma ja seda valjut häält tegevat autot vaatama. Mõtlesin, et ju inimesel kiire aga no ei pea ju meid läbi akna sellise pilguga vaatama nagu me ta elu oleks ära rikkunud. Kuna ma ei tahtnud seal niimoodi seista ja inimest närvi ajada, siis panin kiirelt oma kotid maha ja hakkasin Henrit sülle võtma, et kiirelt saada. Sel ajal sõitis onu autoga praktiliselt meie kottidele ja meile otsa ning hakkas karjuma meie peale, et kas me kiiremini ei saaks ja mida me koperdame siin keset teed tal ees! Ee.. palun vabandust? Ma edaspidi enda last ei proovi inimese kombel kohelda? 

Kusjuures ma ei lase muidugi Henril igal pool ringi vudida. Pool aega ta ju koperdabki, vaatab ringi ja ukerdab niisama. Sel korral aga oli meil mõistlik tempo sees ja eks mul oli mugavam ka, kui ta kõndis ise ja ma ei pidanud tassima teda ja kahte kotti. Minu arust on see normaalne ja  vajalik, et me õpetame lapsi juba varakult hakkama saama, ümbrust tajuma ja ühesõnaga – meie lapsed on nii tublid kõndijad, et me ei pea neid enam 4-aastaselt kärru panema nagu osades riikides tavaline on. Meil oli Henriga täiesti rahulik hommik, parklas oli vähe autosid ja inimesi ning minu meelest olid teised inimesed ikkagi sõbralikud ja vaatasid Henrit, et tubli poiss, tahab ise kõndida. 

Paar õhtut tagasi olime pimedas Henriga metsas ja kohtasime ühte vanemat onu. No ikka tõesti vanakest. Ta oli nii armas! Muudkui plaksutas koos Henriga ja rääkis, et nii tore on näha last liikumas ja jooksmas. Ma olen sellega väga nõus! Muidugi kui ma poodi lähen, siis mul on mugavam ja turvalisem isegi panna Henri kärru aga tegelikult ei peaks ju nii olema, et inimestel on koguaeg niiii kiire, et laps ei saa isegi üle tee õigest kohast rahulikult minna. Kuigi ma saan aru, et inimesel on kiire, siis ega sellepärast ei pea ju kohe pahasti ütlema. Teegi siis uks lahti ja hüüa, et kuule sorri, mul hullult kiire, muidu ma nii jobu ei ole. Ma tõesti ei arva, et oioi, eest ära, lapsega ema tuleb, tee vabaks! Ma ei pea lapsi mingiteks pühadeks lehmadeks kelle pärast peaks liikus seisma aga natukene.. inimlikkust võiks teatud inimtüüpidel küll rohkem olla.

Kui härral oligi kiire, siis loodan, et ta jõudis turvaliselt sihtkohta. Meist möödus ta kummivilinaga ja pea pöörasid kõik parklas olnud inimesed. Turvalist liiklemist ja olgem ikka teineteise vastu head 🙂 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: